AINEISTO-OHJEITA

Jos tiedoston koko on suuri, esim. yli 30 Mt, voit laittaa tiedoston esim. WeTransfer:in tai DropBoxin kautta. Voit toki toimittaa aineiston meille myös muistitikulla.

Yleisin painotiedoston muoto on pdf. Voit toimittaa aineiston meille myös siinä muodossa kuin se sinulla on, tai voit pyytää meitä suunnittelemaan tiedoston puolestasi.

KUVAT

Kuvien resoluution tulisi olla 300-600 dpi, käyttökohteesta riippuen. Jos me valmistamme painotiedoston, toivomme kuvat JPG-formaateissa. Logot ja vektorit mieluiten PDF tai AI -tiedostoina.

VÄRIPROFIILIT

Nelivärituotannossa käytämme Coated FOGRA39-profiilia, mutta pystymme simuloimaan mitä tahansa CMYK-profiilia, kunhan se on aineistoa toimittaessa meillä tiedossa. Mustavalkotuotannossa suosittelemme käytettäväksi Dot Gain 20% profiilia. RGB:nä toimitetut aineistot painetaan stantardiemme mukaan CMYK-väreillä.

AINEISTON LAATU JA SEN TARKISTAMINEN

Meiltä kysytään usein, riittääkö aineiston laatu tai mikä resoluution pitää olla. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos tiedosto näyttää hyvältä ruudulla, kun suurennat sitä, se on hyvä myös painettessa - ja toisin päin. Jos laatu näyttää huonolta jo näytöllä, on se varmasti sitä myös paperilla.

Helppo keino tarkistaa resoluution riittäminen on suurentaa tiedostoa näytöllä 350-450 %. Jos tiedosto kestää suurentamisen, eikä mene "pikselimössöksi", se on tarpeeksi hyvälaatuinen. Tottakai täytyy huomioida kyseisen tiedoston käyttötarkoitus. On eri asia tehdä pieni käyntikortti tai tarra kuin 70 x 100 cm -kokoinen juliste.

Jos olet epävarma tiedostosi laadun riittämisestä, kysy ihmeessä meidän mielipidettämme. Me myös otamme yhteyttä asiakkaaseen, jos laatu näyttää mielestämme huonolta.

TIEDOSTOJEN NIMEÄMINEN

Tiedostot olisi hyvä nimetä selkeästi. Hyvä nimeämistyyli on esim. Yrityksenne nimi_Työn nimi_lisätarkenne.pdf.

TIEDOSTOMUOTO

Suositeltavin tiedostomuoto on pdf. Otamme vastaan myös yllä mainittujen muiden ohjelmien tiedostomuotoja.

OHJEITA

Alla olevista linkeistä latautuu pdf-tiedosto.

MITEN LEIKKUUVARAT ELI BLEEDIT TOIMIVAT KÄYTÄNNÖSSÄ?

Paino tarvitsee leikkuuvaroja, jotta se voi tehdä asiakkaalleen reunaan asti painettuja tuotteita. Tiedostot painetaan sivukokoa suuremmalle paperille ja leikataan sitten ylimääräiset pois. Näin reunoihin ei jää vilkkumaan valkoista tai vastaavasti näin reunoista ei leikkaannu mitään oleellista pois.

Leikkuuvarallinen alue näkyy InDesignissa punaisena kehyksenä dokumentin ulkopuolella.

Kuvien, väripintojen ja esim. viivojen, jotka ulottuvat painotuo- tteen reunoihin saakka, tulee tiedostossa jatkua reunojen yli leikkausvaroihin asti.

LEIKATTU JA VALMIS LOPPUTUOTE: KUVA REUNOIHIN SAAKKA!

KUINKA TALLENNAN PDF:N?